Sosyolojinin doğuşu ve gelişmesinde etkili düşünürler
İbni Haldun (1332-1406) 14.yy. da yaşamış İslam dünyasının önde gelen düşünürlerindendir. Düşünce tarihinde birçok filozof, toplumu incelemişse de bugünkü anlamıyla…
Sürekli güncellenen Eğitim Portalı
Bu kategori altında sosyoloji konulu ders notları ve konu anlatımları yer almaktadır, bunların yanı sıra makaleler içinde soru cevap kısımları yer alır. Haricen yayınlanmış olan sosyoloji konularında sizlerde kendi fikirlerinizi belirtebilir, kendi sorularınızı gönül rahatlığı ile sorabilirsiniz. Her türlü sorularınız için yazı altında ki yorum kısmını kullanabilirsiniz, tüm sorular 24 saat içinde yanıtlanacaktır.
İbni Haldun (1332-1406) 14.yy. da yaşamış İslam dünyasının önde gelen düşünürlerindendir. Düşünce tarihinde birçok filozof, toplumu incelemişse de bugünkü anlamıyla…
Sosyolojik düşüncenin doğuşu ve gelişimi konu anlatımı “Sosyoloji” ders notları ve kitapları kullanılarak derlenmiştir. Sosyolojik düşüncenin doğuşu ve gelişimi nedir?…
Durumsallık Yaklaşımı, yönetimde “en iyi yöntem” olmadığını ve “en iyinin” içinde bulunulan duruma göre değiştiğini öne sürer. Bu yaklaşımda, yönetimin…
Toplum Sosyal gereksinimlerini karşılamak için etkileşen, belirli bir coğrafi mekanda yaşayan ve ortak bir kültürü paylaşan insanların oluşturduğu birlikteliktir. Toplum…
Toplumsal olay ve toplumsal olgu arasında ince bir fark vardır. Örneğin evlenme sosyal bir olgu iken bireylerin evlenmesi sosyal olaya…
Toplumsal hareketliliğin yatay ve dikey boyutlarda ortaya çıkıp gelişmesini sağlayan çeşitli etmenler bulunmaktadır. Ancak bu etmenlerin bütün farklılıklarına rağmen ortak…
Millet, feodal düzenin yıkılışı ve kapitalist düzenin oluşumu döneminde ortaya çıkan, toprak, ekonomik yaşam, duygu, dil ve kültürel özellikler yönünden…
Toplumsal gruplar üye sayıları, kuruluş biçimleri, süreleri, katılış biçimleri gibi sebeplerle sınıflandırılırlar:
Örf, âdet, gelenek ve görenekler yazılı olamayan normlardır. Yazılı olmayan normların her birinin yaptırımı faklıdır. Görenekler: Bireylerin birbirlerinden görerek yaptıkları,…
Yazılı olmayan kuralların önemi Toplumsal normlar, bireylerin toplumsal hayatta neleri yapıp neleri yapmayacağını belirler. Gayri resmî olarak tanımladığımız normlar gündelik…
Toplumu oluşturan ögeler ve bunlar arasındaki karşılıklı ilişkiler toplumsal yapıyı oluşturur. Bu ögeler ve ilişkiler o bütünün parçalarının dengeli ve…