Mustafa Kemal’i etkileyen yabancı / Türk düşünürler ve yazarlar
Mustafa Kemal, yaşadığı dönemde bazı Türk düşünür ve yazarların gerek düşünceleri gerek eserlerinden etkilenmiştir. Bu yazımda bu konuyu irdeleyecek ve…
Sürekli güncellenen Eğitim Portalı
İnkılap Tarihi Ders notları ve konu anlatımlarının listelendiği başlıktır. Hemen aşağıda tüm inkılap tarihi konularını görebilirsiniz.
Mustafa Kemal, yaşadığı dönemde bazı Türk düşünür ve yazarların gerek düşünceleri gerek eserlerinden etkilenmiştir. Bu yazımda bu konuyu irdeleyecek ve…
Toplumsal kurallar arasında önemli bir yere sahip olan hukuk, halk egemenliğine dayalı çağdaş devletin en önemli niteliklerinden sayılmaktadır. Hukuk kurallarıyla…
Prof. Dr. Zeynep KORKMAZ Sayın Bakanlar, Sayın Milletvekilleri, Sayın davetliler, değerli meslektaşlarım. Türkiye Cumhuriyetinin 75’inci, dil inkılâbının 66’ncı, harf inkılâbının…
Türk toplumunda yenilik ve değişim ihtiyacı, Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde yapılan ıslahatlara rağmen açıkça hissedilmeye başlamıştı. 1789 Fransız İhtilali ile…
Atatürk’ün düşüncelerini içeren dünya görüşüne Atatürkçülük denir. Onun devlet hayatına, ekonomik ve sosyal hayata, bilim ve kültüre, fikir hayatına, toplumun…
Sanat, gerçeği estetik düşünceyle yansıtan toplumsal bir alandır. Etkileşimlere açık bir alan olan sanat, toplum gerçeklerini de ortaya koyar. Sanat…
TBMM Hükumeti ile İtilaf Devletleri arasında Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalanmıştı. İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya savaş yapılmadan düşman işgalinden kurtarılmıştı.…
Sakarya Meydan Savaşı (23 Ağustos – 13 Eylül 1921) Yunan ordusu, Kütahya-Eskişehir Savaşlarında elde ettiği başarının verdiği moralle Türk ordusuna…
Kütahya-Eskişehir Savaşlarında alınan yenilgi ve ordunun Sakarya Irmağı’nın doğusuna çekilmesi, mecliste tartışmalara neden olmuştu. Bazı milletvekilleri yenilgiden Mustafa Kemal’i sorumlu…
Maarif Kongresi konu anlatımı İnkılap Tarihi kitap ve ders notları kullanılarak derlenmiştir. Maarif Kongresi (15-21 Temmuz 1921) Kütahya-Eskişehir Savaşları sırasında,…
Milli Mücadele döneminde tüm cephelerde süren mücadele söz konusuydu ancak batı cephesi Milli mücadelenin kilit noktasıydı. Batı cephesinde yapılan savaşlar…
Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra ordunun dağıtılması ve Osmanlı yönetiminin işgallere karşı tedbir alamaması, işgallerin artarak devam etmesine neden oldu. İtilaf…